Φαρμακευτική Καινοτομία στην Ελλάδα: H κατάσταση είναι οριακή

0

Το PhRMA Innovation Forum εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις δυσθεώρητες επιβαρύνσεις τις οποίες συνεχίζει να επωμίζεται η καινοτόμος φαρμακευτική βιομηχανία και τις διαφαινόμενες αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, στον τομέα της τιμολόγησης και του υπολογισμού του clawback.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Φαρμακευτική Καινοτομία στην Ελλάδα:

Ενημερώνουμε όλους πως η κατάσταση είναι οριακή και πλέον απειλητική

 

Στην κεντρική παρουσίαση των θέσεων του Pharma Innovation Forum, είχαμε επισημάνει ότι βασικό μας στόχο αποτελεί να εγγυόμαστε καλύτερες και ποιοτικότερες συνθήκες πρόσβασης και οικονομικής προσιτότητας για τους ασθενείς. Δεσμευθήκαμε μάλιστα σε ένα εθνικό συμβόλαιο αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης και σταθερότητας με την Πολιτεία.” τονίζει η ανακοίνωση.

Ο Ελληνικός πληθυσμός αξίζει και δικαιούται αναβαθμισμένη φαρμακευτική περίθαλψη και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγειονομικής κάλυψης. Παράλληλα επαναλάβαμε ότι το PhRMA Innovation Forum πρεσβεύει, εκπροσωπεί και επισφραγίζει το διαχρονικό αίτημα των ασθενών για θεραπεία και ίαση και είναι αφοσιωμένο στις αξίες της κλινικής έρευνας, της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου. Τονίσαμε ακόμη ότι η μεγαλύτερη επένδυση που προσφέρουν οι εταιρίες μέλη μας στην χώρα είναι τα ίδια τα καινοτόμα φάρμακα για τους Έλληνες ασθενείς.

Οι στόχοι μας προφανώς δεν άλλαξαν, ούτε πρόκειται να αλλάξουν. Οι εταιρείες – μέλη μας θα συνεχίσουν να διατηρούν τον ίδιο στόχο. Με μία αυτονόητη προϋπόθεση: Θα πρέπει το ίδιο το περιβάλλον κάτω από το οποίο δραστηριοποιούνται να τους επιτρέπει να είναι βιώσιμες. Να μπορούν να λειτουργούν. Να ενισχύουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, να υποστηρίζουν τη δημιουργία καινοτόμων φαρμάκων στα οποία έχουν πρόσβαση όλοι οι ασθενείς, καθώς και να απασχολούν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στην Ελλάδα.

“Από το 2013 και κλιμακούμενα, οι επιστροφές σε clawbacks και rebates αυξάνονται συνεχώς ενώ το 2018 αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,4 δις ευρώ. Αυτό που θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, είναι ότι οι καινοτόμες φαρμακοβιομηχανίες αδυνατούν πλέον να σηκώσουν το τεράστιο βάρος που τους επιβάλλεται.”

Δυστυχώς σήμερα δεκάδες εταιρείες του τοπικού φαρμακευτικού κλάδου αδυνατούν να καλύψουν τις εισφορές σε clawback και rebate οι οποίες τους έχουν επιβληθεί, μη έχοντας προχωρήσει στην καταβολή τους, όχι επειδή το θέλουν ούτε επειδή απαραίτητα επιδιώκουν να ασκήσουν πίεση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Δεν έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν. Τα οικονομικά τους δεδομένα καθιστούν αδύνατη τη βιώσιμη λειτουργία τους στην ελληνική αγορά.

Εμείς αντιθέτως ως φορέας που εκπροσωπεί τοπικά τη διεθνή καινοτόμο φαρμακοβιομηχανία, με αίσθημα ευθύνης ανταποκρινόμαστε πλήρως στις υποχρεώσεις μας έναντι της Πολιτείας.

Ωστόσο, επειδή για εμάς πολύ περισσότερο λόγω υψηλών μεγεθών η κατάσταση είναι οριακή, δε μπορούμε πλέον να εγγυηθούμε ότι η απρόσκοπτη λειτουργία μας θα συνεχιστεί.

Ως Pharma Innovation Forum, προφανώς και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με βάση την αρχή της πρόσβασης του συνόλου των ασθενών στην κατάλληλη θεραπεία. Δυστυχώς, πέρα από κάθε λογική, οι υφιστάμενες συνθήκες είναι ασφυκτικές και κάθε άλλο παρά δημιουργούν προϋποθέσεις βιωσιμότητας και συνέχειας στην παρουσία μας.

Καταστούμε σαφές πως η προτεινόμενη πολιτική τιμολόγησης που βασίζεται στη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης ως τιμή φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα, είναι πλήρως απορριπτέα για πολλούς λόγους που αφορούν επίσης την απρόσκοπτη διαθεσιμότητα στους ασθενείς και επιπλέον έχουν εκτενώς εξηγηθεί στους αρμοδίους. Επίσης, οποιαδήποτε προσπάθεια ώστε να εισαχθεί μια νέα μορφή clawback, με βάση την ανάπτυξη πωλήσεων φαρμακευτικών προϊόντων σε εξατομικευμένη βάση, είναι καταστροφική και απορριπτέα με απόλυτο τρόπο. Η προσχηματική μετατροπή του clawback σε ένα νέο επιπλέον rebate θα είναι ολέθρια για τη διάθεση και την κυκλοφορία των φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Νέων αλλά και υπαρχόντων.

Στα πλαίσια αυτά, όπως υπεύθυνα κάνουμε πάντοτε, θα καταθέσουμε εκ νέου και άμεσα τις προτάσεις μας προς την Πολιτεία. Αφού συζητηθούν, σεβόμενοι τους όρους ενός σοβαρού διαλόγου,  στη συνέχεια θα τις δημοσιοποιήσουμε. Ελπίζουμε η διαβούλευσή μας με την Πολιτεία αυτές τις κρίσιμες εβδομάδες που ακολουθούν, να αποδώσει.

Η παρούσα ανακοίνωση αποτελεί αποκλειστικά και μόνο έκκληση προς κάθε κατεύθυνση για ειλικρινή σεβασμό στις ανάγκες των ίδιων των ασθενών. Από πλευράς μας, καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες να συνεχίσουμε να τους παρέχουμε τις βέλτιστες και πλέον σύγχρονες θεραπείες. Και θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε τις προσπάθειες αυτές με κάθε κόστος: Εταιρικό, επιχειρηματικό, προσωπικό.

 Τείνει να καταστεί εντελώς αδύνατη η βιώσιμη λειτουργία και παρουσία των εταιρειών-μελών μας. Με τις προδιαγραφόμενες νέες εξελίξεις, κινούμαστε ταχύτατα και επικίνδυνα προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Σχετικά με το PhRMA Innovation Forum (PIF)

Το PhRMA Innovation Forum (PIF) εκπροσωπεί 23 ηγέτιδες εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης, οι οποίες συνεργάζονται με απώτερο σκοπό την κάλυψη των ιατρικών αναγκών Ελλήνων ασθενών, ώστε να τους βοηθήσουν να έχουν μία μακρόχρονη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Οι εταιρείες μέλη του PIF αντιπροσωπεύουν το 60% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς και την πλειονότητα των εγχώριων επενδύσεων σε διεθνείς κλινικές μελέτες με πάνω από €90 εκατομμύρια σε επενδύσεις στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, απασχολώντας 3.000 υψηλά καταρτισμένους επαγγελματίες.

Το κοινό μας όραμα είναι να χρησιμοποιήσουμε την παγκόσμια εμπειρία μας και να εξασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες ασθενείς θα έχουν επαρκή και έγκαιρη πρόσβαση στη θεραπεία που χρειάζονται.

Η δέσμευσή μας είναι να συνεργαστούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να συνεισφέρουμε στη δημιουργία ενός δίκαιου, δημοκρατικού, διαφανούς, σταθερού και βιώσιμου συστήματος υγείας, που παράλληλα θα επιβραβεύει την καινοτομία.