×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 65
Menu
A+ A A-

Κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για τις γυναίκες που πάσχουν από ημικρανία με αύρα

Οι νεαρές γυναίκες που υποφέρουν από ημικρανίες με αύρα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Η αύρα είναι μια αξιοσημείωτη αισθητηριακή ή οπτική διαταραχή που συμβαίνει πριν την απαρχή της ημικρανίας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος αν οι γυναίκες είναι κάτω των 45 ετών, καπνίζουν και παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια. Οι ημικρανίες επηρεάζουν το 10-20% των ανθρώπων και έχουν τετραπλάσια συχνότητα στις γυναίκες, απ' ότι στους άνδρες.

Διεθνής ερευνητική ομάδα από την Γαλλία, την Γερμανία και τις ΗΠΑ εξέτασε τις εννέα πιο πρόσφατες έρευνες και αναζήτησε τις συσχετίσεις μεταξύ ημικρανίας και καρδιαγγειακών προβλημάτων. Προηγούμενη μεγάλης κλίμακας μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 2004 είχε δείξει ότι οι πάσχοντες από ημικρανίες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά νεότερες μελέτες ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα μόνο για τους πάσχοντες από ημικρανίες με αύρα. Οι ερευνητές δεν εντόπισαν σχέση μεταξύ ημικρανίας και εμφραγμάτων ή θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου, αλλά καταγράφηκε 30% αύξηση του κινδύνου στηθάγχης.

Ο Δρ Μάρκους Σουρκς από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και μέλος της επιστημονικής ομάδας εξηγεί ότι «οι κλινικοί ιατροί ενδεχομένως να μην συμφωνούν με τις πληθυσμιακές μελέτες που δείχνουν ότι το ένα τρίτο των πασχόντων βιώνει και αύρα μαζί με την ημικρανία. Και όταν συνυπολογίσουμε ότι έως και το 40% των νεαρών γυναικών υποφέρει από ημικρανία, τότε διαπιστώνουμε ότι τελικά υπάρχει επίπτωση στην δημόσια υγεία.»

Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν στις νέες γυναίκες που υποφέρουν από ημικρανία με αύρα να διακόψουν άμεσα το κάπνισμα και να εξετάσουν το ενδεχόμενο αλλαγής της αντισυλληπτικής μεθόδου που χρησιμοποιούν, ώστε να μην περιέχουν οιστρογόνα. Πρόσφατες μελέτες που έγιναν σε ζώα έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να προκαλέσουν αύρα στα πειραματόζωα, αρά οι ορμόνες του φύλου μπορεί να επηρεάσουν το αγγειακό σύστημα.

επιστροφή στην κορυφή